top of page

BEREND BOTJE DOCUMENTAIRE

Zeeheld in den Vreemde

Louis van Heiden is de enige zeeheld die ooit door Drenthe is voortgebracht. Misschien is hij zelfs wel de historische Berend Botje. Filmmaker Johan Zielstra treedt in de voetsporen van Van Heiden en filmde in Sint Petersbrug, Tallinn (Estland), Pylos (Griekenland), Den Haag, Zuidlaren en op zee. Welke plekken herinneren tegenwoordig nog aan deze man? Wordt het verhaal van deze zeeheld nog steeds levend gehouden? 

 

Sporen van Van Heiden 

De film is een gedramatiseerde documentaire. Acteur Bert Rossing kruipt in huid van Van Heiden en vertolkt de gedachten, zoals opgeschreven in talloze brieven door van Heiden zelf. Hans van Koningsbrugge, biograaf van Louis van Heiden, komt aan het woord. Hij vertelt over de levensloop en de vele tegenslagen en grote successen. 

Er zijn opnames gemaakt in de landen waar Van Heiden zijn sporen achterliet. Voor zijn werkzaamheden op de Russische marine verkreeg Van Heiden  diverse hoge onderscheidingen. In Talinn probeert Zielstra erachter te komen waarom Van Heiden zich er zo op zijn plek voelde. Men omschreef hem daar als een echte levensgenieter, een bon vivant. In Griekenland zoekt de filmmaker mensen die weten waarom er een straat naar hem is vernoemd en waarom zijn afbeelding nu nog steeds op een postzegel prijkt. 

Het project 

Het project over Louis van Heiden is een initiatief van Drents Archief, het Nederland-Rusland Centrum en Chronoscoop Film in samenwerking met de Culturele Gemeente Tynaarlo en BUOG . Johan Zielstra werkte voor deze documentaire nauw samen met Ruslanddeskundige Hans van Koningsbrugge, directeur van het Nederland-Rusland centrum. Van zijn hand verscheen op 6 september 2017 het boek ‘De Voorzienigheid regeert! Louis van Heiden, admiraal in Russische dienst’. Naast de film heeft Chronoscoop een smartphoneroute geproduceerd. 

 

Publiciteit Chronoscoop heeft al vele positieve reacties gehad. Diverse regionale en landelijke kranten en radiozenders hebben aandacht besteed aan het verhaal van Louis van Heiden. De documentaire werd op 29 september uitgezonden op de digitale zender 2.doc en Cultura. Op 30 september bij RTV Drenthe. En op 1 oktober was Johan Zielstra te gast in 'Kolkende Taal'. 

 

Berend Botje Smartphoneroute 

Met de smartphoneroute loop je in de voetstappen van de zeeheld door het dorp van zijn jeugd. Na tientallen jaren in het buitenland keert Van Heiden eindelijk weer terug naar Zuidlaren. Wandelend door het dorp komen herinneringen bij hem boven. Niet alleen aan Zuidlaren, maar ook aan gedenkwaardige gebeurtenissen uit zijn leven en carrière in Rusland en op zee. Loop mee met Van Heiden door Zuidlaren, luister en kijk naar de filmpjes met het opmerkelijke verhaal van zijn leven. 

De smartphoneroute werd geproduceerd door Chronoscoop Film. Je kunt de route lopen door de gratis app annodrenthe te downloaden. Geen zin in een wandeling? Je kunt de route ook bekijken via de site annodrenthe.nu

Zeeheld in den Vreemde is vertoond op diverse presentaties in het land uitgezonden door: NPO2Doc.nl (VPRO), Cultura (VPRO), RTV Drenthe

'Zeeheld in den Vreemde' is geselecteerd voor het Noordelijk Nederlands Film Festival, Noorderkroon

bottom of page