top of page

CHRONOSCOOP FILM

De missie van Chronoscoop film is om het verleden op creatieve wijze met film en fotografie voor een breed publiek weer tot leven te wekken.

Na een studie Ruslandkunde, documentaire- en filmanalyse aan de Rijksuniversiteit in Groningen, besloot Johan Zielstra in 2006 een bedrijf op te richten op het snijvlak van beeldende kunst en historische analyse. Samen met fotografe Kim Taminiau, afkomstig van kunstacademie Minerva, vormen zij een uniek bedrijf dat in Nederland en het buitenland werkt aan historische documentaires, (foto)tentoonstellingen, videoclips en informatieve films. Chronoscoop film werkt in binnen- en buitenland samen met een aantal vaste medewerkers.

Ons team

Johan Zielstra is docent geschiedenis en film, en cultuurcoördinator op het Dr. Nassau College Quintus in Assen. Grote interesse in Rusland sinds zijn specialisatie aan de Rijksuniversiteit Groningen. Daarnaast regisseur, editor en al ruim twee decennia muzikant in de Groninger muziekscene.

​Kim Taminiau is docent beeldende vorming op RSG de Borgen. Fotografe en animator in hart en nieren. Daarnaast de afgelopen jaren volop bezig met haar nieuwe passie: het schrijven van kinder- en jeugdliteratuur.
 

Jorrit Kamminga is associate fellow bij Instituut Clingendael en directeur van RAIN+ Ethics, een monidaal observatorium voor ethiek en beleid rondom kunstmatige intelligentie in de veiligheids- en defensiesector. Werkte onder andere in landen als Afghanistan, Pakistan en Colombia op het snijvlak van veiligheid en ontwikkeling. Chronoscoop biedt hem de broodnodige uitlaatklep voor zijn andere passie: geschiedenis, met een voorkeur voor de late oudheid en vroege middeleeuwen. 

Bernt Christian Middelthon (Noorwegen). Was jarenlang programmamaker bij de Noorse publieke omroep (NRK). In die hoedanigheid heeft hij in Rusland het programma Window on Norway in Rusland op poten gezet waarbij een uitwisseling tussen Noorse en Russische televisieprogramma's tot stand kwam. Tevens is hij slavist. Hij heeft diverse documentaires gemaakt in Rusland, Noorwegen en Estland.

Onze vaste partners

Ronald Pras is cameraman, editor en eigenaar van PrasFilm, een bedrijf dat voor verschillende bedrijven, overheidsinstanties en omroepen camerawerk levert. Daarnaast ook actief als fotograaf, met speciale aandacht voor portret- en landschapsfotografie.

 

Hans van Koningsbrugge: Directeur van het Nederland Rusland Centrum en het eveneens aan de Rijksuniversiteit Groningen verbonden Centre for Russian Studies. Tevens hoogleraar geschiedenis en politiek van Rusland, Wordt door verschillende ministeries en instituten ingezet voor cultureel-historisch onderzoek of analyses over het huidige Rusland. 

Nederland Rusland Centrum

bottom of page