top of page

STORMVOGELS VAN DE TSAAR, KOZAKKEN IN NEDERLAND 1813-1814

In mei 2014 was precies 200 jaar geleden dat Kozakken-eenheden de overheersing van Napoleon in Nederland een halt toeriepen. De Kozakken, van oorsprong een steppevolk uit Oost-Europa en Aziatisch Rusland, vormde een voorhoede van de tsaristische hoofdmacht. Zij kwamen als eersten ons land binnen om de Franse bezetter de verdrijven.

De Kozakken zijn in de herinnering van veel Nederlanders blijven voortbestaan, zelfs 200 jaar na dato. Blijkbaar hebben de Kozakken een onuitwisbare indruk gemaakt op vele Nederlanders. De documentaire wordt gepresenteerd in de stijl van een onderzoek naar de herkomst en achtergrond van het beeld dat de Kozakken hebben achtergelaten in de Nederlanden. Wie waren deze Kozakken, wat deden ze hier in Nederland en is het beeld dat de Nederlanders van deze vreemden uit het oosten hadden gegrond?

Interviews met families waarin Kozakkenverhalen de ronde gaan, staan centraal in deze documentaire. Deze verhalen worden geplaatst in het historisch kader van de jaren 1812-1813 en worden kritisch belicht door historische specialisten, zoals Dr. Hans van Koningsbrugge, directeur van het Nederland Rusland Centrum en drs. Anne Aalders, auteur van het standaardwerk over de Kozakken in Nederland. 
 

"Stormvogels van de Tsaar" werd vertoond op diverse presentaties in het land:

Rijksuniversiteit Groningen,

Bergkerk Deventer,

Geelvinck Museum Amsterdam

Uitgezonden door:

2doc.nl VPRO

bottom of page