top of page

 

PARALLELS AND CONTRASTS,

ST. PETERSBURG AND GRONINGEN, TWO NORTHERN CITIES IN FOCUS

 

Na talrijke bezoeken aan St. Petersburg, besloot de Groningse fotografe Kim Taminiau op zoek te gaan naar de verschillen en overeenkomsten tussen de steden St. Petersburg en Groningen. Het resultaat van haar zoektocht werd tijdens de zomer van 2008  in St. Petrsburg gepresenteerd tijdens de fototentoonstelling “Parallels and Contrasts. St. Petersburg and Groningen: Two Northern Cities in Focus”. Van 4 februari tot 1 maart was de expositie eveneens te zien in Groningen in galerie Lichtzone.

 

De contacten tussen Nederland en Rusland kregen een stevige impuls toen de Russische Tsaar Peter de Grote in de 18e eeuw zijn blik op het Westen richtte voor de broodnodige modernisering van Rusland. Tijdens een bezoek aan Amsterdam in 1698 nam hij honderden Nederlandse ambachtsmannen, kunstenaars en zeelieden in dienst om zijn nieuwe, parmantige hoofdstad te bouwen. St. Petersburg kreeg toegang tot de eeuwenoude Hanze en Sont stedennetwerken en trad daardoor tevens in contact met de Hanzestad Groningen. De handel betrof met name hout, pelzen en graan. Nederlandse en Russische zeelieden en handelaren waren vaak wekenlang onderweg en kwamen thuis met verhalen over het romantische St. Petersburg of het gezellige Groningen. Deze historische band tussen beide steden kent ook een moderne variant. Tegenwoordig werken en studeren veel Russen in Groningen, velen met de intentie om in Nederland te blijven.

Op het eerste gezicht vertonen beide steden weinig overeenkomsten. Groningen, een kleine provinciale hoofdstad van 150.000 inwoners, valt in het niet bij St. Petersburg, de tweede stad van de Russische Federatie met ongeveer zes miljoen inwoners. Het kale, uitgestrekte Groningse landschap staat in schril contrast met de bosrijke gebieden rondom St. Petersburg. Daarnaast is het klimaat alleen in de zomer vergelijkbaar, aangezien de Noord-Russische stad extreem koude winters kent. Desondanks zijn er verrassende overeenkomsten te vinden in het alledaagse leven van de inwoners van beide steden. De fotografe Taminiau legde de verschillen en overeenkomsten vast en roept met haar indringende beelden de volgende vraag op: Is het leven in Noord-Rusland en Noord-Nederland wel zo verschillend?

 

De expositie “Parallels and Contrasts. Groningen and St. Petersburg: Two Northern Cities in Focus” werd op 4 februari officieel geopend  door Max van den Berg, toenmalig commisaris van de koningen in Galerie Lichtzone, Oude Kijk in 't Jatstraat 36 te Groningen. De tentoonstelling werd mogelijk gemaakt door het Nederland-Rusland Centrum, Castel Communication Group, en Nordconnect.

 

Kim Taminiau

bottom of page