JE WORDT BEDANKT BIN LADEN, 20 JAAR NEDERLAND IN AFGHANISTAN, JORRIT KAMMINGA
​
​
​
​
​
​
​
​
​
​
Jorrit Kamminga is partner bij Chronoscoop. Directeur Johan Zielstra interviewt hem over zijn nieuwe boek 'Je wordt bedankt, Bin Laden', een politieke geschiedenis van twintig jaar Nederland in Afghanistan.
Johan Zielstra (JZ): Gefeliciteerd met je boek. Blij dat het boek nu klaar is?
Jorrit Kamminga (JK): Vooral opgelucht. Het was een zeer lang project en de laatste weken werden overschaduwd door de negatieve ontwikkelingen in Afghanistan. Dat liet toch wel een bittere nasmaak achter.
JZ: Je hebt voor je boek de Kamerdocumenten en andere bronnen van de afgelopen twintig jaar doorploegd. Dat lijkt op het werk van een historicus. Voelde dat ook zo?
JK: Nee. Ik had in het begin eigenlijk niet eens door dat ik een geschiedenisboek aan het schrijven was. Ergens begin dit jaar was er een aha-erlebnis toen het tweede deel van mijn boek vorm kreeg. Daarin reconstrueer ik twintig jaar Kamerdebat in vijf hoofdstukken. Toen dacht ik opeens: hé, in politiek Den Haag gaat het van debat naar debat, en van Kamerbrief naar Kamerbrief, maar eigenlijk wordt hier politieke geschiedenis geschreven over een vrij unieke intense betrokkenheid bij een land ver weg van Nederland.
JZ: Heb je in die zin nog iets gehad aan de jaren dat je geschiedenis studeerde aan de Rijksuniversiteit Groningen?
JK: Onbewust wel, denk ik. En ik heb ook nog het boekje Zoeken en schrijven: Handleiding bij het maken van een historisch werkstuk van P. de Buck gebruikt, maar dat was meer voor het notenapparaat en de vormgeving van tabellen. In die zin zou ik graag nog eens een historisch onderzoek doen waarbij ik vanaf het begin bewust ben van de aard van het onderzoek.
JZ: Heb je ideeën voor een ander geschiedenisboek of -artikel?
JK: Niet echt serieuze ideeën. Ik kom altijd weer terug bij ideeën om iets met de Vikingen te doen of met de Friezen in de middeleeuwen. Maar dat lijkt me niet echt realistisch als je weinig basiskennis hebt. Het zou heel mooi zijn als ik een keer echt de archieven in kan duiken, maar misschien moet ik me toch beperken tot historische onderwerpen die wat dichter bij ons liggen.
JZ: Zodat je ook mensen kunt interviewen die er nog bij betrokken zijn geweest?
JK: Ja, ik heb ooit een handleiding van je geleend voor mondelinge geschiedenisprojecten. Dat is toch wel blijven hangen. Mensen direct kunnen interviewen over wat er gebeurd is.
JZ: Heb je dat voor je Afghanistanboek ook gedaan?
JK: Nee, voor dit boek heb ik daar expres van afgezien. Ik wilde namelijk voorkomen dat de betrokken politici het dan achteraf anders zouden inkleuren of uitspraken zouden nuanceren of goedpraten. Dat is achteraf ook een goede keuze gebleken want bij de politici die het boek gelezen hebben was dit toch meteen de reflex: 'Ja, maar zo had ik dat niet bedoeld' of 'Je moet die uitspraak zien in het grotere plaatje.' Ik wilde gewoon opschrijven wat ze toen vertelden in de context van het politieke debat en dat analyseren.
​
JZ: Hoe zie je de samenwerking met Chronoscoop in de toekomst?
JK: Ik hoop weer een keer mee te kunnen doen met een historische documentaire of een ander project. Daar was de afgelopen jaren helaas weinig tijd voor. Wel was het mooi dat Kim Taminiau van Chronoscoop voor mij de omslag van het boek heeft ontworpen. In die zin is dit zeker ook een Chronoscoop-boek.
​
​
Jorrit Kamminga is associate fellow bij Instituut Clingendael en directeur van RAIN+ Ethics, een monidaal observatorium voor ethiek en beleid rondom kunstmatige intelligentie in de veiligheids- en defensiesector. Werkte onder andere in landen als Afghanistan, Pakistan en Colombia op het snijvlak van veiligheid en ontwikkeling. Chronoscoop biedt hem de broodnodige uitlaatklep voor zijn andere passie: geschiedenis, met een voorkeur voor de late oudheid en vroege middeleeuwen.
​
​
Jorrit Kamminga werkt sinds 2009 als partner bij Chronoscoop. Hij was onder andere betrokken bij de documentaires Afghanistan, Land of Wonders (2010) en Stormvogels van de Tsaar: Kozakken in de Nederlanden (2013) en de korte videoserie Angry Young Men? (2011). Sinds begin 2019 werkte hij aan zijn boek 'Je wordt bedankt, Bin Laden: 20 jaar Nederland in Afghanistan (2001-2021)', een politieke geschiedenis. Het boek verscheen op 11 september 2001 en is onder andere te bestellen bij de boekhandels Riemer en Van der Velde, bij Bol.com en de uitgever.